Eigen foto

Gewastour weer - week 18

Hevige buien teisteren percelen, schade onzeker

3 Mei 2024 - Jesse Torringa

De natte periode blijft het voorjaarswerk maar dwarsbomen. Ditmaal waren het enorm hevige buien die in korte tijd soms een maandsom aan neerslag brachten in verschillende gebieden, voornamelijk het zuiden van Nederland. De precieze schade is lastig te zeggen op het moment, aangezien een groot deel pas net gezaaid of geplant is door de telers. 

Met name in het zuiden van Nederland ging het er sinds donderdagmiddag hard aan toe. Hevige (onweers)buien inclusief hagel kwamen vanaf het zuidoosten Limburg binnen en trokken tergend langzaam door naar het westen en noordwesten van ons land. Regionaal zijn de verschillen in neerslag soms erg groot door de intensiteit van de buien. En daar blijft het niet bij, want de neerslag is nog niet gestopt en de buien blijven tot eind van de vrijdagmiddag actief in met name Zuid-Nederland.

Ruim maandsom aan neerslag
De provincie Limburg kreeg volgens de weerstations het meeste neerslag te verduren met ruim 40 millimeter, zo laat AgroExact zien. Lokaal viel er zelfs 70 millimeter, meer dan wat er gemiddeld in de maand mei valt. Ook het oosten en Noord-Brabant hadden het flink te voortduren qua neerslag. Het was net waar de hoosbuien hun meeste neerslag loosden en waar de buien bleven hangen, want lokaal zijn de verschillen erg groot. Ook regio's van Utrecht en zelfs zuidelijk Flevoland hadden last van stortbuien waardoor percelen (tijdelijk) blank stonden.

Neerslagkaart tot 08:00 vrijdagochtend. Bron: AgroExact
Neerslagkaart Nederland tot vrijdagochtend 08:10. Bron: vwk.com

'Al met de schep rond geweest'
Het vele water komt net na een korte periode waarin veel landwerk is verzet. Telers in het zuiden waren gisteren tot het laatste moment nog bezig op de percelen met zaaien en planten toen de neerslag kwam. Dat er veel neerslag viel was wel verwacht, maar het blijft altijd gissen hoeveel er daadwerkelijk valt.

Uienteler Hubert Linders uit het Limburgse Nederweert ontving tot op heden al ruim 40 millimeter en het regent in de ochtend nog steeds vertelt hij. Hij had deze week net zijn Gewastourperceel met uien gezaaid. "Het regenen gaat hierdoor tot en met de middag. Ik ben al even met de schep rond geweest. We hebben hier deze week pas net gezaaid, dus de grond zit na al die regen al snel weer dicht denk ik. Op het grootste gedeelte van het land zal het wel meevallen met de schade, maar de kopeinden waar veel is bereden staan er minder goed voor. Maar we gaan het zien." Daarnaast geeft Linders aan dat er in vergelijking met andere jaren dit seizoen nog maar weinig gebeurd is met het landwerk. Nu met de neerslag van afgelopen 24 uur en wat er nog komt, ziet het er naar uit dat het voorjaarswerk pas half mei op z'n vroegst verder kan.

Wolkbreuken
Bij Lotte Steinbusch, aardappelteler in het Limburgse Voerendaal, viel zelfs meer dan 60 millimeter in een korte tijd. De schade in de gewassen is nog onduidelijk. Ook zuidelijk Flevoland, dat donderdag op vrijdagnacht nog redelijk bespaard bleef, kreeg vanochtend (vrijdag) met een enorme hoosbui te maken. In de regio rondom Zeewolde en Almere viel er meer dan 35 millimeter in korte tijd. Aardappelteler Daan Tap uit het Gelderse Elst, laat weten dat ook bij hem tussen de 19 en 30 millimeter is gevallen. 

Ook het Gewastourperceel in Lepelstraat (Noord-Brabant) is deze week gezaaid en kreeg er behoorlijk wat neerslag in. Het water is tussen de sporen te zien. In totaal viel er al bijna 25 millimeter volgens het weerstation bij uienteler David de Wit. Wel geeft hij aan dat de intensiteit van de buien meevielen, zeker als je het vergelijkt met andere regio's. "Er is behoorlijk wat regen gevallen hier, maar ik had gedacht dat het erger zou zijn met de piekbuien. Dat viel mee. Via het weerstation AgroExact kan je mooi de neerslag per 10 minuten zien en dat kwam uit op 2 millimeter."

"Ik denk dat we er redelijk vanaf zijn gekomen gezien ook andere gebieden, maar de komende dagen valt er echter nog meer. Ik ben blij dat we onze uien er in hebben zitten, want het duurt nu weer even voordat we het land op kunnen. Als we daarna nog moesten zaaien, had het waarschijnlijk niet meer gehoeven" vertelt de Wit.

Het Gewastourperceel in Lepelstraat (Noord-Brabant) vrijdagmorgen na de  eerste periode met neerslag.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Gewastour weer - week 20

Zware regenval teistert percelen in het zuiden

Gewastour aardappelen - week 20

Aardappeltelers maken flinke meters met poten

Gewastour uien - week 19

Uientelers hebben flink doorgezaaid vorige week

Gewastour David de Wit

'Je verstand gebruiken en niet blind varen op advies'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden